İş

Türkiye Madenlerde Net İhracatçı Olmayı Hedefliyor

Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin maden alanında ithalata bağımlılığının yüksek olduğunu belirterek, “Önümüzdeki dönem hedefimiz Türkiye’yi madenlerde net ihracatçı konumuna getirmektir.” söz konusu.

Bakan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin İyileştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, projeyle madencilikte çalışma koşullarının iyileştirilmesini desteklemeyi hedeflediklerini belirtti. Sektördeki toplumsal farkındalığın arttırılması ve tüm paydaşların konu hakkındaki bilgi düzeylerinin geliştirilmesi.

İlgili Makaleler

Bayraktar, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında Türkiye’nin yüksek yerli kaynak potansiyelini ortaya çıkarmak istediklerine dikkat çekerek, yer altı kaynaklarının çıkarılarak ülke ekonomisine kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Geçtiğimiz yıl yerli kömür üretiminin 105 milyon tonu aştığını hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Toplamda 21 milyar ton olarak hesapladığımız rezervimizin daha fazlasını işleyerek yerli kömür üretimimizi arttırmayı hedefliyoruz. Sadece kömürde değil tüm kaynaklarımızda üretim çalışmalarımızla madencilik departmanımızı birlikte örmeye devam ediyoruz. 2022 yılında 6,5 ​​milyar dolarlık ihracat yaptık ve bu ihracatla Cumhuriyet tarihine geçeceğiz.” “En büyük madencilik ihracatını gerçekleştirdik. 2002’de binde 6 olan madenciliğin GSYİH içindeki payını 2022’de yüzde 1,4’e çıkardık. Bu payı GSYH’nin yüzde 5’ine çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Bayraktar, Türkiye’nin madencilik sektöründe ciddi anlamda ithalata bağımlı olduğunu belirterek, “2022 verilerine göre altın hariç kömür dahil toplam maden ithalatımız yaklaşık 12 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemdeki hedefimiz Türkiye’yi 100’e çıkarmak” Madenlerde net ihracatçı konumuna ulaştık.” değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek verimli üretim ilkeleri doğrultusunda başta maden işçileri olmak üzere tüm çalışanları bu branşın ana paydaşları olarak gördüklerini belirten Bayraktar, çalışanın uluslararası standartlara uygun, güvenli bir iş ortamında çalışmasına önem verdiklerini vurguladı.

Bayraktar, departmandaki tüm çalışanların iş sağlığı ve güvenliği için gerekli adımları hassasiyetle atmaya devam edeceklerine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu kapsamda son yıllarda yaptığımız çalışmalar sonucunda madenci kardeşlerimizin emeğine duyduğumuz saygının bir göstergesi olarak bazı düzenlemeleri hayata geçirdik. Madenci kardeşlerimizin maaşlarını da 100 TL olacak şekilde düzenledik. Taban fiyatın en az iki katı. Çalışma süresini haftada 45 saatten 37,5 saate sınırladık ve çalıştırdıkları işletmelere istihdam olanağı sağladık. “Çalışanların sigortalı olmasını zorunlu hale getirdik. Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini çok sıkı kurallara tabi tuttuk. Ani ve habersiz kontrollerimizi artırdık. Bu kapsamda bu yıl yaklaşık 7 bin 179 kontrol gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar bu sayının 8 bini aşacağını düşünüyoruz.”

İş öncesi eğitimden hijyen kurallarına, teknik donanımdan teorik bilgi aktarımına kadar birçok alanda çalışanların kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

“Çalışanlarımıza ve insanımıza verdiğimiz değerin ülkemize döneceğine, yerli istihdamın yerli üretimi katlanarak artıracağına inanıyoruz. 6 Şubat depremi bize madencilik departmanının ayrı bir teşekkürü hak ettiğini gösterdi. Deprem felaketinin ardından canlarını feda ederek kahramanca halkımızın imdadına koşan madencilerimize teşekkür etme fırsatı buldum.” “Size bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Gece gündüz bir can kurtarmak için gece gündüz çalışan madencilerimizin başarısını ülkemiz ve tüm dünya takip etti. Bakanlık olarak madencilerimizin bu tecrübesini dönüştürmek için çalışıyoruz. Afete uyum kapsamında kurumsal bir yapıya kavuşturulması.”

habergoynucek.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu