Böcekler neden ortaya çıkıyor? Cevap tam olarak düşündüğünüz gibi değil
Onlarca yıldır bilim insanları böceklerin parlak, yapay ışığa ilgi duyduğuna inanıyordu. Bu inanç aynı zamanda böcekleri çekmek ve öldürmek için tasarlanmış çok sayıda “böcek ışığının” tasarımını da teşvik etti. Ancak yeni araştırmalar, böcekleri ışığa çeken şeyin çekim olmadığını, aksine uçuş sistemlerinin karışmasına neden olan bir karışıklıkolabileceğini öne sürüyor.
Geçen yıl bir ön baskı sunucusunda ortaya çıkan çalışmanın sonuçları, diğer araştırmacılar tarafından incelendi ve bulguların belgelenmesine yardımcı olmak amacıyla Nature Communications’da yayınlandı.
Yeni çalışma böcekler ve ışıklar arasındaki ilgiyi daha derinlemesine inceliyor. Araştırmacılar, böceklerin doğrudan bir ışık kaynağına doğru uçmadıklarını, bunun yerine sırtlarını ışığa doğru bükerek uçtuklarını bulgularını ayrıntılı olarak anlatıyorlar.
Bunun muhtemelen böceklerin “yukarı” yönlerini belirlemek için ışığı kullanmalarından kaynaklandığı söyleniyor. Ancak parlak, yapay ışıklar gördüklerinde bu durum yön bulma sistemlerini karıştırır, bu da uçan böceklerde kafa karışıklığına neden olur, bu da onların hedeflerine ulaşmak yerine ışık her zaman sırtlarında uçarak ışının etrafında dönmelerine neden olur. Dolayısıyla ışığın böcekler için çekici olmadığı, aslında ışık etrafında toplanmalarının, ışık karşısında yaşadıkları şaşkınlık ve bu karışıklığı aşma çabalarıyla açıklanabileceği ortaya çıktı.
Araştırmacılar bu özel fenomeni incelemek için Kosta Rika’daki bir alanı kullandılar ve ardından oraya yerleştirilen ışıkların etrafında dönen böcekleri filme almak için yüksek çözünürlüklü kameralar kullandılar. Bu onlara, yusufçukların ışık kaynaklarının etrafında nasıl sonsuz bir şekilde döndüklerini ve sırtlarını ışığa bakacak şekilde nasıl konumlandıklarını anlamalarını sağladı.
Bu kayıtlar, bazı böceklerin baş aşağı dönüp tepedeki ışıkların bulunduğu yere çarpabildiğini bile gösterdi. Araştırmacılar ayrıca böceklerin aşağıya bakan parlak ışıklara nasıl tepki verdiğini incelediler ve bu ışıkların yakınındayken daha az rahatsız olduklarını buldular.
Bu yeni çalışma, birçok kişinin uzun süredir böceğin ışığa olan ilgisi olarak algıladığı şeyi anlamamıza büyük ölçüde yardımcı oluyor. Milyonlarca yıldır böcekler gökyüzünün hangi yönde olduğunu söylemek için ışığa güvendiler ve ışık sırtlarında olacak şekilde kendilerini yönlendirdiler. Ancak yapay ışığın varlığı, yıllar süren eğitim ve evrimi kaosa sürükleyerek büyük ve ölümcül kafa karışıklığına neden olur.